Case Study: The Shops at Canton Crossing

A 20-acre oil refinery was transformed into Baltimore City’s largest new retail development, The Shops at Canton Crossing. The suburban shopping center included 350,000 SF of retail space with a total of eight buildings. The buildings included a mix of concrete tilt panels, light gauge/structural steel framing and wood framing.

The project required complete site development, including the installation of an additional traffic signal along Boston Street. Originally a Brownfield site, the owner incorporated an Environmental Management Plan and a Response Action Plan (in accordance with the Maryland Department of the Environment). The RAP proposed a remedy for the impacted soil and soil vapor that included the installation of a vapor barrier and sub-slab vapor mitigation system as well as capping to prevent direct contact ground exposure. The Shops at Canton Crossing qualifies as a Baltimore City Green Building.

Two of the buildings at The Shops of Canton Crossing are great examples of the tilt-up method of construction. In addition to overcoming a small footprint, this project was challenged with incorporating numerous high-level architectural finishes. The buildings used interior and exterior innovative panels to create vestibules. Tilt-wall panels were placed in front of the buildings to achieve the "vestibule look", as required by the design team and national tenants.

This project used Endicott Thin Brick supplied by Innovative Brick Systems. Form Services, through Meadow Burke Engineering, provided the lifting and bracing inserts, rings clutches for erection rigging and braces. LRW Willson was the panel erector and Precision Concrete Construction was the concrete subcontractor. One building also required the use of badgers brace anchors (helical anchors) for the entrance panels to be braced to the outside where they overlapped interior panels. The tilt-wall panel design also included a form liner finish and exposed concrete.

By using the tilt-up method, we were able to greatly reduce the cost of construction (as opposed to using structural steel and light gauge framing.) The tilt-up panels allowed for an economical method to raise the front elevation and maintain the architectural features without any compromise to the architect's original design. This method also allowed us to meet the quick construction schedule on-time.

The Shops at Canton Crossing is expected to have a major impact in a city where new retail development has not kept pace with residential growth. The suburban shopping center (with an urban feel) is keeping people in the city of Baltimore. The Shops at Canton Crossing was recently awarded three 2014 NAIOP - Maryland Awards for Best Retail Building, Best Community Impact and Best Overall Design Team. In addition, the project received ABC Baltimore’s Award of Excellence and Tilt-Up Concrete Association’s 25th Annual Achievement Award.

Entry Information